Per Bengtsson

Min farmorsfar, Per Bengtsson föds i Väsby 1856 och växer upp i Strövelstorp. När min farmor Gunhild föds 1892 är Per bryggare i Bjuv och det är han då också 1896 lämnar familjen. Efter en tid på socknen lämnar han Bjuv och flyttar till Brunnby.

Vart tar Per vägen sedan? När min farmors mor dog 1904 ville hennes far att min farmor skulle flytta till honom i Helsingborg, min farmors moster hade inga höga tankar om pappan och sa till henne att om hon flyttade till honom så skulle hon bara få ta hand om en massa ungar! Min farmor blev kvar hos sin moster och morbror, Johanna och Lars, som inte hade egna barn men flera av Johannas syskonbarn bodde hos dem.

Per Bengtsson drev verksamhet i Bjuv som bryggare, Per gick i konkurs 1895 och i samband med detta skildes Per och Anna Katarina, min farmors far och mor.

Per gifte om sig med Botilda Svensson från Rebbelberga och flyttar mycket riktigt till Helsingborg 1901, 1907 byter han yrke och står som slaktare. Per och Botilda flyttar 1908 till Engelholm och Botildas syster, Per står nu som arbetare vilket han kommer att stå som i många år, arbetare, jordbruksarbetare och grovarbetare det varierar genom åren fram till 1920-talet då han åter igen tar upp sina gamla kunskaper som bryggare. Mellan 1910 och 1916 så flyttar de ett flertal gånger mellan Engelholm och Höja. År 1918 flyttar Per, Botilda och hennes syster till en bostad där de bor under många år, huset ägs av Botildas syster.

Anna Kristina, Botildas syster, avlider 1922 och Botilda står sedan som husägaren, Per avlider 1931 och bryggaränkan Botilda Bengtsson bor kvar till 1944 då hon flyttar till ålderdomshemmet i Ängelholm där hon avlider 1947.

Några barn blir det inte i äktenskapet mellan Per och Botilda, så min farmor och hennes syster blir Pers enda barn. Min farmor hade aldrig kontakt med sin far efter 1904, däremot hade hennes syster kontakt med sin far och hade även lånat en summa pengar till honom vilket framkom i bouppteckningen.